Checklist: veilig & stijlvol onderweg met je baby

woensdag 02/02/2022

Met je pasgeboren baby op stap gaan? Zeker doen!

Alleen komt er wel wat bij kijken en moet je als kersverse mama of papa plots stilstaan bij de veiligste manier om je kindje te vervoeren en/of dragen. In deze handige checklist lichten we toe hoe je je baby het best vervoert of draagt bij elke gelegenheid én hoe je dit bovendien héél stijlvol kan aanpakken. Ouders, we’ve got you covered, met deze trends ga je gegarandeerd stijlvol de deur uit!

Heb je zelf een kinderwinkel of van plan je assortiment uit te breiden met kinderartikelen? Lees dan zeker verder en laat je volop inspireren door de allerlaatste trends om je klanten maximaal te ontzorgen in hun keuze.
De draagdoek: thuis of korte wandelingen

Baby’s vinden het heerlijk om gedragen te worden. Met de opkomst van de kinderwagen is de traditie van het dragen naar de achtergrond verdrongen, maar daar is dankzij de draagdoek verandering in gekomen. En dat heeft alleen maar voordelen. Je hebt je baby dicht tegen je aan, hebt je handen vrij om ondertussen iets anders te doen en het is goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Is je baby thuis onrustig? Dan kan het helpen om gewoon even rond te wandelen met hem of haar in de draagdoek. Op die manier voelen kleintjes zich veilig en geborgen en nemen ze jouw rust over. Nog een extra voordeel? Je kan discreet borstvoeding geven terwijl je baby in de draagdoek zit. Je kan hem gebruiken vanaf de geboorte, maar let er wel op dat het hoofdje de eerste maanden ondersteund wordt!

What about fashion? De draagdoek is hipper dan ooit! Ze komen in verschillende kleuren, patronen, stoffen… en kunnen dus helemaal op je outfit afgestemd worden.

Er zijn rekbare en geweven draagdoeken, maar ook de ringsling (soort geweven draagdoek) is tegenwoordig een echte favoriet. De ringsling is geliefd omdat je hem niet hoeft te knopen, maar gewoon door de ringen kan halen.

Lange autoritten: de juiste autostoel én afleiding

Heb je een lange autorit voor de boeg?

Dan hoop je natuurlijk dat je baby zoveel mogelijk van die tijd slaapt als een roosje.

Dat is helaas niet altijd het geval. Geen zorgen! Met deze tips reis je veilig, comfortabel én in stijl.

De juiste autostoel

Veiligheid primeert, dus alles begint bij de juiste autostoel. Kies voor een autostoel die beantwoordt aan de i-Size norm, een Europese veiligheidsgarantie. Baby’s en peuters moeten zo lang mogelijk achterwaarts vervoerd worden, zodat ze tegen de rijrichting in kijken. Zo hebben hun nek en hoofdje meer ondersteuning in het geval van een aanrijding.

Nog een gouden tip: zet je baby nooit in de autostoel met een dikke jas aan! In winterjassen zit namelijk vrij veel lucht, waardoor het lijkt dat je kindje goed vastgegespt zit, maar eigenlijk zit hij/zij veel losser dan je denkt. Leg liever, de jas of een dekentje over de autostoel of gebruik een voetenzak voor een veilig én trendy alternatief..

Veel autostoeltjes zijn trouwens compatibel met de kinderwagen, maar hierover lees je meer in het volgende stukje.

Babyspeelgoed onderweg

Heeft je baby een dekentje of knuffel dat hij/zij altijd bij zich heeft? Neem dit dan zeker mee in de wagen. Voorzie verder ook activiteitenspeelgoed mee dat geluid maakt of verrassende texturen heeft.

Denk aan speelgoed dat je kan vastmaken aan de autostoel, zo verliest je kleintje de speeltjes niet voortdurend en hoef je geen onnodige risico’s te nemen om het al rijdend op te rapen of zoeken.

Ook zonneschermen met activiteitenbogen zijn een echte hit en de ideale afleiding voor de allerkleinsten. Raamblindering is trouwens altijd een goed idee, want zo heeft je baby geen last van de zon en is het donker genoeg om in te dutten.

Extra tips voor de ouders: Zet je baby niet langer dan 2 uur na elkaar in de autostoel (pasgeboren baby’s bij voorkeur 30 minuten) en leg een streepje rustgevende muziek op als je merkt dat je baby daar kalm van wordt.

Trademart highlights
Let’s go to the beach, met de kinderwagen?

"Extra tip: In België is een regenhoes om over de buggy of kinderwagen te bevestigen een echte musthave! "

Er bestaan veel verschillende modellen in kinderwagens en buggy’s, maar welke is het meest geschikt voor jullie?

Natuurlijk speelt het gewicht en de leeftijd van je kindje een belangrijke rol, maar denk ook aan de verplaatsingen die je ermee wil maken.

City strolls of strandwandelingen?

Yep, kinderwagens zijn ontworpen met verschillende doeleinden. We lijsten de drie populairste voor je op.

Combi kinderwagen: De kinderwagen met draagmand (of 3-in-1 kinderwagen) is dé oplossing die comfort, veiligheid en gemak combineert. Je kan op het frame ook een autostoel of  reisbed plaatsen, handig niet?

Dit is ook het type kinderwagen dat je nodig hebt voor je pasgeboren baby. Jonge baby’s moeten namelijk plat kunnen liggen voor de ontwikkeling van hun rug.

All terrain kinderwagen: Deins je er niet voor terug om je af en toe eens op oneffen en onverharde wegen te wagen? Dan is een all terrain kinderwagen je nieuwe bondgenoot om samen met je mini om avontuur te gaan. De all terrain rijdt dankzij de luchtbanden vlot over zand, grind en sneeuw. Wil je echt op trektocht gaan? Dan is een rugdrager het beste alternatief. Hierover lees je verder meer.

Plooibare buggy: Vanaf 6 à 9 maanden (zodra je kindje zelfstandig kan zitten) mag je de kinderwagen inruilen voor een plooibare buggy. Buggy’s zijn lichter en gemakkelijker om mee te nemen. Veel nieuwe compacte modellen mag je zelfs meenemen als handbagage in het vliegtuig. Ook peuters die moe zijn van het wandelen kunnen in de buggy.

Trademart Highlights
De natuur in met de draagzak

Een draagzak is een voorgevormde babydrager om je kleintje op je buik te dragen. Deze drager is erg praktisch om de natuur in te gaan, het openbaar vervoer te nemen, boodschappen te doen, etc. Hij is gelijkaardig aan de draagdoek, maar geeft extra ondersteuning als je kindje wat zwaarder wordt. De draagzak is dus geschikter bij langere afstanden met iets oudere baby’s en peuters.

Naast de draagzak voor de buik heb je ook de rugdrager. Een soort rugzak voor je kindje. De rugdrager heeft een frame en een ingebouwd stoeltje. Op je rug kan je meer gewicht dragen dan op je buik, vandaar dat deze drager geschikt is voor peuters tot 4 jaar.

Gebruik nooit een draagzak of rugdrager als het gewicht van je kind het maximale aanbevolen gewicht van het product overschrijdt.

Denk er ook aan dat de zon nogal fel kan zijn op het hoofd van je kindje. Neem dus altijd een leuk petje of een zonnehoed mee op wandelingen. 

Trademart Highlights
MINIMONKEY - Mini-sling grijs
Shop nowShop now
MINIMONKEY - Twin mesh
Shop nowShop now
MINIMONKEY - Mini sling geel
Shop nowShop now
MINIMONKEY - Mini sling lichtgroen
Shop nowShop now
Logeren met je baby

Gaat je baby voor de eerste keer ergens logeren? Of gaan jullie er samen op uit? Spannend!

Vergeet zeker je mom bag” niet klaar te maken met alle essentiële spulletjes:

-       Pyjama en slaapzak

-       Babyfoon

-       Luiers & vochtige doekjes

-       Verse kleertjes

-       Flesjes, tutje

-       Kam en verzorgingsproducten

Trademart Highlights

Heb je nog geen geschikte mom bag? Favorietje van het moment is de teddy bag.

Deze ultrazachte tassen zijn ruim en bijzonder comfortabel om op je schouder te dragen of aan de kinderwagen te hangen.

Vergeet ook het reisbedje niet. Een plooibaar campingbedje is een optie, maar tegenwoordig zijn ook de opvouwbare instant reisbedjes razend populair. Opzetten en opnieuw opvouwen duurt slechts een paar seconden. Da’s ook weer een zorg minder!

Haal het reisbedje thuis al eens boven en laat je baby er al eens in slapen zodat hij/zij kan wennen aan de nieuwe slaapomgeving.

Trademart Highlights
DING - Reisbedje
Shop nowShop now
DING - Matras reisbedje
Shop nowShop now
MINIMONKEY - Mini Chair - Beige
Shop nowShop now
BABYMOOV - Verhoogstoeltje Up& Go
Shop nowShop now
Gerelateerde blogs
Meer inspiratie