Nachtrust voor kinderen: onze groothandel tips voor de juiste producten in jouw assortiment

vrijdag 16/09/2022

Krijg je als retailer vaak ouders over de vloer die op zoek zijn naar houvast om hun kinderen beter te doen slapen? Logisch, want een goede nachtrust zorgt voor een vrolijk(er) kind! We geven je hieronder graag enkele tips en aanbevelingen om ouders te helpen. 

Een vast slaapritueel doet wonderen! 

Baby’s en kinderen hebben nood aan regelmaat. Baby’s doen daarom best overdag op vaste momenten een dutje en ook ’s avonds gaan kinderen best altijd op hetzelfde tijdstip naar bed. De structuur geeft hen een houvast en hun slaappatroon krijgt sneller vorm. 

Om de overgang van de dag naar nacht makkelijker en vlotter te laten verlopen, is een bedtijdritueel een goed idee. Ouders beginnen best goed op tijd aan deze overgang, met een flesje of glas melk op een vast uur. Eventjes tv-kijken kan ook, maar het is geen goed idee om (kleine) kinderen vlak voor bedtijd nog een computerspelletje te laten spelen of op de tablet te laten tokkelen.  

Daarna wassen, pyjama aandoen en tanden poetsen. Zo weet een kind dat bedtijd eraan zit te komen. In bed kan een verhaaltje voorlezen of samen de dag overlopen zorgen voor rust. Een kusje van papa of mama en … de poort naar dromenland gaat open! 

Foto Jack 'n Jill

Een goede pyjama, dekentje of aangepaste slaapzak 

Peuters slapen het best in een luchtige slaapzak. Ze wroeten en bewegen veel als ze slapen en liggen dan al snel niet meer warm onder een deken. Met een goede slaapzak in de juiste maat heeft een beweeglijke peuter het ‘s nachts niet te koud of te warm.  

Foto Jollein

Welke TOG-waarde raad je best aan? 

De TOG-waarde is een internationale richtlijn die aangeeft hoe goed een pyjama of slaapzak lichaamswarmte vasthoudt. Is het in de slaapkamer minder dan 16 graden? Dan is een TOG-waarde van 4 nodig om een kind warm te houden ’s nachts: een romper, een katoenen pyjama met voetjes en een aangepaste slaapzak met een waarde van 2,5 TOG bijvoorbeeld. Ligt de slaapkamertemperatuur boven de 24 graden? Dan is alleen een romper – of zelfs alleen een luier en geen bovenkleding – genoeg. 

Kinderen vanaf twee jaar kunnen wel al onder een deken slapen. Belangrijk daarbij is dat het bed kort opgemaakt wordt, zodat het kindje niet onder de dekens kan ‘verdwijnen’. Een kussen is niet nodig, maar als een kindje dat toch wil, is een plat en hard kussen voldoende. 

Kleuters worden overdag zindelijk vanaf 2 à 3 jaar. ’s Nachts zonder luier slapen kan wat langer duren. Je kan ouders dan bijvoorbeeld een matrasbeschermer en absorberend overbroekje aanraden om nachtelijke ongelukjes te voorkomen. 

Trademart Highlights
Minder uit bed met deze trucjes 

Iedereen, zowel volwassenen als baby’s en kinderen hebben wakkere momenten ’s nachts. Een rustig ingerichte en opgeruimde kamer zorgt ervoor dat kinderen snel opnieuw indommelen. Speelgoed steekt best weg in een speelgoedbak of -mandje, boeken zijn netjes geordend in een boekenrek en het aantal knuffels in bed is beperkt.  

Slaaptrainers

Sommige ouders zijn op zoek naar zogeheten ‘slaaptrainers’. Dat zijn wekkertjes zonder cijfers, met figuren of lichtjes. Ouders kunnen dan instellen vanaf hoe laat hun peuter of kleuter uit bed mag komen. Zolang het lichtje niet brandt of de ogen van het figuurtje toe zijn, moet het kind in bed blijven. Geen garantie, maar zeker het proberen waard! 

Foto Zazu

White noise toestellen

Wat ook werkt is white noise (witte ruis), een geruis dat rustgevend werkt en slaap bevordert. Denk aan het geluid van de regen op het raam, tsjilpende vogels, een draaiende stofzuiger of wasmachine. Zulke geluiden filteren storend geluid van buiten en bezorgen kinderen een veilig gevoel; white noise klinkt een beetje als het geluid dat een baby in de baarmoeder hoort.

Er bestaan gelukkig heel wat toestelletjes om die white noise te produceren, zodat ouders niet met een draaiende stofzuiger naast het bed van hun kind moeten zitten, en zelf ook kunnen genieten van een heerlijke nacht slaap. 

Trademart Highlights
ZAZU - Slaaptrainer pinguin
Shop nowShop now
ZAZU - Slaaptrainer hond
Shop nowShop now
ZAZU- Suzy Portable Baby Soother
Shop nowShop now
ZAZU - Heartbeat LIZ The Lamb
Shop nowShop now

Ben je retailer of winkelier? Op Trademart Digital vind je een uitgebreid groothandel assortiment kinderpyjama’s, beddengoed, white noise-toestellen en accessoires die kinderen beter helpen slapen.

Gerelateerde blogs
Meer inspiratie