trends babyvoeding

Van papje tot hapje: niet te missen trends in je winkel

woensdag 28/09/2022

Vanaf zes maanden start een nieuwe periode in het leven van een kind. Melkvoeding alleen is dan niet meer voldoende en het is tijd voor de introductie van vaste voeding. Stap voor stap, onder toezicht van de ouders en aangepast aan de leeftijd van het kindje. Komen ouders bij jou met vragen over baby-led weaning of Rapley? Of zoeken ze naar een andere manier om vast voedsel te introduceren? Dit artikel biedt je meer achtergrond voor advies én interessante producten die niet in je assortiment mogen ontbreken.

Baby-led weaning of Rapley

Zes maanden is het moment waarop melkvoeding alleen te weinig voedingsstoffen biedt. Kindjes groeien en ontwikkelen snel en hebben nood aan andere bouwstenen, vitamines en mineralen. Hét moment dus om vaste voeding te introduceren. Dat kan volgens de traditionele methode, met gepureerd fruit en groente. Maar de laatste jaren zijn meer en meer ouders voorstander van baby-led weaning (BLW).

Daarbij eet een baby vanaf zes maanden zelf zachte stukjes voedsel. Een kindje leert zo verschillende voedingsmiddelen kennen op zijn eigen manier en tempo, door met alle zintuigen te ontdekken wat hij lekker vindt en hoeveel hij wil eten. Voorstanders van BLW benadrukken dat deze manier van eten aansluit bij de aangeboren drang van baby’s om te imiteren, te ontdekken en te experimenteren.

"Ideale groenten en fruit voor BLW zijn komkommer, tomaat, appel, banaan, kaas, yoghurt, kleine stukjes vlees, ei, gestoomde wortels of boontjes en stukjes brood."

BLW is een rustige manier om vaste voeding te introduceren en in principe kunnen kindjes gewoon mee proeven van wat de pot schaft. Wie toch liever aparte groenten en fruit aanbiedt, kan ze eerst stomen om de stukken zachter te maken. Een goede stoomkoker is dan een handig apparaat om in huis te halen.

Trademart Highlights
Monkey platters

Ouders introduceren bij beginnende etertjes best één soort fruit of groente per keer. Grotere kinderen vinden het leuk om zelf te kiezen, van een monkey platter bijvoorbeeld: een bordje met vakjes waarop verschillende soorten gezonde voeding liggen.

Zowel bij BLW en monkey platters is het belangrijk dat de ouders in de buurt blijven en een oogje in het zeil houden. Niet alleen om te vermijden dat het eten in de gordijnen hangt, maar ook om snel te kunnen ingrijpen als hun kindje zich verslikt. Het voordeel van beide methodes is dat kinderen sneller hun fijne motoriek oefenen en ‘erbij horen’ doordat ze al snel mee kunnen eten met de rest van het gezin.

Trademart Highlights
BABYMOOV - GROW'ISY 4-delige maaltijdset
Shop nowShop now
EKOBO - Silicone monkeyplatter met zuignap
Shop nowShop now
NUURO - Lykke siliconen dinerset giraf
Shop nowShop now
EKOBO - Silicone maaltijdset met lepel
Shop nowShop now

Om morsen te vermijden (of toch te beperken) bestaan speciale vaatwasbestendige bordjes met een stevige bodem of zuignap. En slabben zijn er in alle soorten en maten. Ook onmisbaar, want een goede slab – liefst van katoen, bamboe of viscose – houdt kinderkleertjes langer proper. Ook als baby de worteltjes graag fijnknijpt of in zijn haar smeert.

Ontdek hier ons groothandelassortiment aan slabben.

Trademart Highlights
Gepureerde groenten en fruit

Heel wat ouders verkiezen het traditionele groente- en fruitpapje. Daarbij worden stap voor stap gestoomde en gepureerde groenten aangeboden. Later komt er ook gepureerd fruit op het menu en worden de groentepapjes aangevuld met vlees, vis of vegetarische stukjes en pasta, rijst of aardappelen. Belangrijke tip om mee te geven aan ouders: voeg bij groentepap altijd een klein beetje plantaardige olie toe. Ook daarin zitten essentiële voedingsstoffen.

Ouders die - thuis zelf fruit- en groentepap willen maken, hebben baat bij een goede stoomkoker of alles-in-één babycook, die zowel stoomt als mixt. Koop hier groothandel babycooks in voor jouw winkel.

Belangrijk: een slokje water af en toe

Welke methode ouders ook kiezen om hun baby vaste voeding te leren eten, het is belangrijk dat ze hun kindje tijdens het eten ook wat te drinken aanbieden. Om verslikken te vermijden, om een vieze smaak door te spoelen en om genoeg vocht binnen te krijgen. Een klein flesje en een speen met verschillende snelheden is ideaal voor kinderen vanaf zes maanden, oudere peuters kunnen al drinken van een beker met teutje, een drinkfles met rietje of een onbreekbare plastic beker – met of zonder handvatten.

Trademart Highlights
NÛBY - Bekerset 6 Stuks - 210ml - 9m+
Shop nowShop now
MUUKI - Drinkfles Glas 720 Ml - Summer Sand
Shop nowShop now
BO JUNGLE - Drinkbeker Bioplastic (CPLA) met rietje
Shop nowShop now
NÛBY - Beker met zacht rietje en drukknop - 540ml
Shop nowShop now

Krijg je als handelaar of winkelier ouders over de vloer die op zoek zijn naar bordjes, bekers, stoomkokers of babycooks voor hun kindje? Neem dan zeker een kijkje tussen het uitgebreide groothandel assortiment aan voedingsitems.

Gerelateerde blogs
Meer inspiratie