6 interieurtrends van 2022 die je meteen in huis wil halen

maandag 31/01/2022 - Trademart Digital

Alles draait rond wooncomfort

Meer en meer mensen hechten sinds kort meer belang aan wooncomfort en hun interieur. Onze woning is meer dan louter de plek waar we ons terugtrekken of gezellig samenkomen. Onze thuis is ook onze werkplek geworden. We zoeken dus naar manieren om wooncomfort en functionaliteit te combineren met warmte en gezelligheid. Voel je dat je nood hebt aan verandering?

Lees dan nu verder, want samen gaan we op ontdekkingstocht en begeleiden we je door dé interieurtrends van 2022. Soms is er niet meer nodig dan een paar kleine aanpassingen om je huis als nieuw te laten voelen en hoeft het niet altijd een grote hap uit je budget te betekenen. Wil je je winkelcollectie vernieuwen volgens de laatste trends? Ook als professional vind je hier alle inspiratie die je nodig hebt!
Back to nature

"Behangen? Ook daar is er tegenwoordig een enorme keuze aan natuurlijke motiefjes. Zeker in slaapkamers is natuurlijk behang dit jaar helemaal in. Combineer het met droogbloemen en accessoires met kleuren die in het behang terugkomen. "

We hebben de natuur herontdekt en dat reflecteert zich in onze interieurs. Zowel in kleur, en materialen als in decoratie en vormen, organische elementen zijn niet meer weg te denken uit onze woning.

We omarmen hout, rotan, steen marmer en beton en die contrasteren heel goed met gouden of zwarte accessoires. Er zijn geen afgelijnde regels rond. Mix en match naar wens is de boodschap.

Alles is toegestaan. Organische vormen vind je tegenwoordig overal terug bij spiegels, vazen, lampen, kaarsen en kandelaars… Ook een poster of schilderij van een landschap heeft iets rustgevends.

Om je toch wat kleur- en combinatietips te geven voor een harmonieus interieur: 

  • Aarde- en grijstinten gaan feilloos samen met zwarte accessoires 

  • Marmer en beton zijn fantastische eyecatchers, maar kunnen snel voor een kil interieur zorgen. Combineer met hout voor een warmere look. Deze combinatie werkt geweldig in de keuken of badkamer.  

Naast grijs, wit en aardetinten zijn ook olijfgroen en oud roze een populaire kleur in huis, zowel als muurkleur en als decoratiestuk. Ook in de kinderkamer is oud roze trouwens een favoriet.

Mag het wat artistieker?

De kunstwereld is en blijft een grote inspiratiebron voor interieurontwerpers. Asymmetrische vormen, gedurfde patronen, designmeubelen en lampen, ambachtelijke decoratie… je woning kan met een paar kleine toevoegingen een pak artistieker worden. Moeilijk om de juiste balans te vinden? Niet echt! Kunst wordt steeds toegankelijker, dus er is voor elk wat wils.

Kies een schilderij, beeld, vaas… eender welke stuk dat je mooi vindt, zet het op een centrale plaats en bouw errond verder. Welke kleuren passen erbij, hoe kan je die artistieke eyecatcher nog beter doen uitkomen door er bepaalde accessoires rond te plaatsen?

Kaders in meerdere formaten worden bij voorkeur niet netjes naast elkaar opgehangen, maar liever door elkaar. Gebruik geen identieke, maar verschillende kaders voor een vrolijke nonchalance. Boor je het liefst geen gaten in de muur? Zet je kaders dan op een kast tegen de muur of zelfs gewoon op de grond. Praktisch en heel trendy!

Bij de artistieke woontrend geldt maar één regel: het hoeft niet perfect te zijn.

Lees je graag fashion magazines of kunstzinnige boeken? Gooi ze niet weg, maar laat ze mee een rol vervullen in je interieur. Leg ze zichtbaar op een kast of op je salontafel.

Zacht en fluffy? Yes please!

Woontrends kennen geen grenzen dit jaar, dus ook interieurs met een hoge aaibaarheidsfactor zijn toegestaan. Van een warme uitstraling houden we allemaal, maar die trend mogen we nu ook letterlijk nemen bij de keuze van onze decoratie. De teddy stof is al even niet meer weg te denken uit onze kleerkast, maar ook in onze interieurs zouden we ‘m niet meer kunnen missen. Fluffy dekens en kussen, wollen tapijten, een ultrazachte poef, schapenvellen of misschien zelfs een zitzak… Als het maar comfortabel en zacht is.

Mooi én praktisch

"Natuurlijk is mooi wonen alleen niet voldoende. Je woning moet ook functioneel zijn. Zeker bij kleinere woningen is het soms uitdagend om alles georganiseerd te krijgen, maar dat maakt ze zeker niet minder gezellig!"

Ga voor kasten die iets minder diep zijn dan de standaard 55cm. Een kleine besparing op kastinhoud waardoor je wel enkele meters ruimte wint. Je kan de kasten laten doortrekken tot aan het plafond, laten inbouwen of wandrekjes hangen. Wie klein woont, weet als geen ander hoe belangrijk het is om elke beschikbare ruimte te gebruiken. Creëer opbergruimte waar mogelijk: onder de trap, onder het bed, de zetel, salontafel (tip: gebruik een kist!)…

Ook om te decoreren moet je creatief uit de hoek komen als je minder ruimte hebt. Hou je van planten, maar heb je echt de ruimte niet? Gebruik dan plantenhangers voor een nog groter jungle effect!

Sereniteit, de sleutel tot geluk

Door de dagelijkse rush loop je jezelf nogal snel voorbij zonder stil te staan bij wat echt belangrijk is. We snakken naar rust en eenvoud en die kan je perfect terugvinden in een moderne woonstijl. Een sober en sereen kleurenpalet biedt je de rust die je even doet ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Je zou het misschien niet verwachten, maar grijs, één van de meest veelzijdige kleuren in huis, is dé kleur bij uitstek die je hierbij kan helpen.

Door verschillende tinten grijs te gebruiken, schep je kalmte en rust, versterk je nuanceverschillen in vormen en creëer je diepte in je interieur.

Grijs kan je heel gemakkelijk combineren met gelijk welk ander kleur, maar hij kan evengoed als enige kleur in je interieur zonder dat het kil of saai wordt!

Een tikkeltje retro en/of urban jaren ‘90?

De tussentitel verklapt het al en inderdaad, de retro en urban jaren ‘90 woonstijlen zijn helemaal terug in 2022! Interieurstylisten spreken vaak van extremen wanneer het gaat over interieur. En toegegeven, het contrast met het vorige stukje, waar we het nog hadden over moderne grijstinten, zou niet groter kunnen zijn.

Retro gaat gepaard met vintage vondsten, meubels uit notenhout, velours en glas en felle kleuren. Vooral okergeel, blauw en oranje spannen de kroon. We zien vaak ronde vormen en grafische elementen (bv. polkadot) terug. Wil je graag meer retro zien in je interieur? Ga dan op zoek naar donkere houten meubels, ronde (salon)tafels en retro wandkasten.

Bij urban 90 worden beton en staal gebruikt in combinatie met felle uitgesproken kleuren. Ook graffiti en neonlichten zijn heel typerend voor deze stijl.

Ben je geïnspireerd geraakt door een nieuwe woonstijl en kriebelt het om je woning van een make-over te voorzien? Yes! Heel veel succes alvast!

Denk eraan: er zijn geen grenzen, alles kan en alles mag!

Heb je een eigen interieurshop en ben je op zoek naar nieuwe merken en/of items om te verkopen?

Contacteer ons!