Gouden tips voor een trendy & kidsproof interieur

donderdag 03/02/2022

Combo: veilig, leuk én stijlvol

Je interieur ziet er ongetwijfeld een stuk anders uit met dan zonder kinderen. We kennen allemaal wel het beeld van van legoblokjes, puzzelstukken en boekjes die uitgespreid over de vloer liggen. Betekent kinderen hebben dat je afscheid moet nemen van een verzorgd en strak interieur? Helemaal niet! In dit artikel geven we je enkele gouden tips waarmee je elke kamer in huis en je tuin kan aanpakken voor een interieur dat niet alleen veilig én leuk is voor kinderen, maar ook heel stijlvol.

Verkoop je zelf kinderartikelen? Dan vind je in deze blogpost ongetwijfeld inspiratie om je collectie aan te vullen en (toekomstige) ouders met het juiste advies én de nodige inspiratie bij te staan. 
Woonkamer

Opbergruimte is key. Zeker wanneer er kinderen in huis zijn. Voorzie in de woonkamer, waar je kinderen vaak spelen, extra opbergruimte waar je al hun rondslingerende speelgoed snel in kwijt kan. Dat kan in een ladekast met mandjes of houten bakjes, maar ook in grote losstaande rieten manden, een kist (op wieltjes)…

Er zijn zelfs zitzakken die je kan opvullen met speelgoed! Win-win, want na het spelen, stoppen je kids alles in de zak en daarna kunnen ze genieten van schermtijd of een boek lezen vanuit de zitzak.

Trademart Highlights
BINI - Zitzak Original Panda Zwart
Shop nowShop now
BINI - Zitzak Original Panda Roze
Shop nowShop now
BINI - Zitzak Double Panda
Shop nowShop now
BINI - Zitzak Raket Zwart
Shop nowShop now

Een ding met speelgoed is dat het vaak de felste kleuren heeft die niet echt passen in je interieur. Zoek speelgoed met zachte en warme kleuren die in je interieur terugkeren. Houten speelgoed bijvoorbeeld, dat een duurzame uitstraling heeft, kan een uniek en speels karakter geven. Ook speelgoed in silicone is tegenwoordig erg geliefd: regenbogen om in elkaar te steken, stapelblokken… Zet ze op een kast of in een hoekje als leuke eyecatcher.

Trademart Highlights

Dé educatieve speelgoedtrends van 2022? De Wobbel en stapelstenen zijn favorieten waar je kind urenlang plezier aan beleeft.

De Wobbel is balansbord dat in verschillende kleuren beschikbaar is. Hij stimuleert kracht en evenwicht bij je kinderen. De stapelstenen zijn multifunctioneel. Ze kunnen gebruikt worden om op te zitten, maar ook om op te bewegen en creatieve oplossingen te bedenken. Beide items zijn dit jaar een echte hit én ze staan ook nog eens heel mooi in je interieur.

Trademart Highlights
MOES - Waterlelies
Shop nowShop now
MOES - Regenboog stoel
Shop nowShop now
MOES - Maan
Shop nowShop now

Wil je de speel- en woonruimte toch nog iets meer van elkaar gescheiden houden? Richt dan een gezellig kinderhoekje in waar je kids zich naar hartenlust kunnen uitleven. Zet een tafeltje met stoeltjes, een tipi, hang wandplankjes, een krijtbord, een lichtsnoer… Maak er een hoekje van dat uitnodigt om te spelen én mooi oogt. Inspiratie om de kinderkamer in te richten vind je in ons artikel “Dé kinderkamertrends van 2022.”

Keuken

De keuken wordt vaak beschouwd als een gevaarlijke ruimte voor kinderen. Je bent er in de weer met messen, kokend water, hete olie… Situaties die inderdaad niet het meest kindvriendelijk zijn. Maar daar kun je wel verandering in brengen. Er zijn een aantal basisregels die eigenlijk in elke ruimte van het huis toegepast moeten worden: beveiligde stopcontacten, hoekbescherming voor scherpe meubels en kinderslots om deuren en kasten te vergrendelen waar spullen in zitten waar je kids beter niet aan kunnen.

Je kind in de gaten houden wanneer je in de keuken bezig bent?  Laat hem of haar je helpen bij het koken of uitvoeren van gemakkelijke keukenklusjes.

Kinderen vinden het namelijk geweldig om hun ouders te helpen en op die manier heb je meer controle. De leertoren is een absolute musthave in de keuken. Je kind kan er zelf op klimmen en heeft een overzicht over het aanrecht of de keukentafel terwijl hij/zij veilig staat. Sommige leertorens kan je omvormen tot een laag stoeltje met tafel.

"Ook kinderbestek of “leren eten” bestek is onmisbaar. Het is wat meer gebogen zodat je kinderen makkelijker voedsel kunnen oppakken. De bordjes hebben vaak een zuignap waardoor ze niet van de tafel schuiven."

Jonge chefs kunnen je best bij veel zaken helpen in de keuken. Met een garde, deegrol of mixer kunnen ze prima aan de slag gaan.

Er bestaan trouwens deegrollen met motiefjes, heel leuk om koekjes mee te maken. Natuurlijk houden kinderen er ook van om met uitsteekvormpjes te werken.

Ze zijn er trouwens in alle soorten. Heeft je kindje een passie voor een dier of hobby? Je vindt ongetwijfeld vormpjes in thema!

Combineer ze met een leuke keukenschort en je hulpkok is klaar om te schitteren in de keuken.

Badkamer

Let goed op wat je binnen het bereik van je kinderen zet. Zorg voor een hoge spiegelkast of wandrekjes waar je glazen flesjes, schaartjes, medicatie, etc. kan opbergen. Plastic tubes en flacons, badspeeltjes en washandjes die je kind wel mag nemen, kan je in mandjes bij de rand van het bad zetten. Maak gebruik van een opstapje als je kinderen nog te klein zijn om goed aan de lavabo te kunnen.

Verder kan je een antislipmat kopen voor in bad. Zorg ook voor een beveiliging op de kraan om te verhinderen dat je kinderen een grote straal heet water over zich kunnen krijgen. Bij jonge kinderen en baby’s is het best om op voorhand de temperatuur van het water te controleren. En je hoort ons al komen, leuke badthermometers bestaan er in alle vormen en kleuren!

Het badmoment is niet bij elk kind even geliefd. Toch kun je van deze activiteit iets leuks maken met het juiste badspeelgoed. Sproeiers en drijvende speeltjes blijven populair, maar ook stickers en figuurtjes die je aan de tegels of rand van het bad plakt, zitten in de lift.

Wil je je badkamer nog een extra persoonlijke touch geven?

Hang voor het hele gezin leuke badjassen op, geef je kinderen een tandenborstel in hun lievelingskleur, zet vrolijke wasmanden klaar… zo wordt het voor je kinderen nog leuker om te helpen met de was!

Trademart Highlights
Tuin

Zodra het mooi weer is, is het voor je kids heel gezond om buiten te spelen. Soms gebruiken ze echter het excuus dat ze liever met hun speelgoed binnen spelen. Geen probleem! Dan halen we dat speelgoed toch gewoon naar buiten?! Spreid een leuk deken uit in de tuin en klaar. Maak het buitenhoekje extra gezellig en je zal zien dat je kids vanzelf voorstellen om vaker buiten te spelen.

Heb je speelgoed dat specifiek voor buiten bestemd is? Denk aan zandbakspeelgoed, waterpistolen… Berg ze op in een opbergkist buiten (of in de garage).

Net zoals in de keuken vinden kinderen het ook in de tuin fijn om een handje toe te steken. Geef hen een tuinierset zodat ze je kunnen helpen met zaadjes planten, onkruid wieden, de kippen eten geven, etc. Ook bloemen en planten water geven kan je perfect door je kids laten doen. Kunnen ze nog niet goed overweg met de tuinslang? Laat hen dan met een leuke gieter op ontdekking gaan.

Natuurlijk wil je als ouder ook een ruimte in je tuin waar je tot rust kan komen. Zet je ligstoel zo dat je de speeltoestellen zoals de schommel, glijbaan en trampoline in de gaten kan houden.

Heb je een terras? Leg bij voorkeur antislip terrasplanken aan, zo voorkom je ongelukken wanneer het eens heeft geregend (of wanneer je kind net iets te enthousiast de struiken heeft water gegeven…)

Voor je tuinmeubelen raden we aan om de voorkeur te geven aan sterke materialen en donkere kleuren (zeker van kussens!) Zo is het toch net iets minder dramatisch wanneer er op gemorst wordt. Zorg er trouwens voor dat je eettafel- en stoelen in de schaduw staan, misschien onder een pergola? Dat maakt het buiten zitten net iets aangenamer bij heel warm weer. Een pergola kan je trouwens ‘s avonds extra gezellig maken met een lichtsnoer en lampionnen. Zalige zomeravonden gegarandeerd!

Gerelateerde blogs
Meer inspiratie