Trendy & cosy, de ideale home office in 5 stappen

Trademart Digital

Werken...in trendy & comfy stijl

Thuiswerken is de nieuwe realiteit geworden en we moeten een manier vinden om het te doen slagen. Veel verschillende factoren bepalen of het al dan niet een productieve dag wordt, maar alles begint bij de juiste werkplek. Een goed ingerichte home office met de juiste thuiswerkfaciliteiten kan de productiviteit enorm verhogen.

En een comfortabel thuiskantoor inrichten vereist helemaal geen grote constructiewerken. Integendeel. In dit artikel richten we in 5 stappen jouw ideale thuiswerkplek in! Klaar om telewerken te omarmen?

Ben je zelf professional in interieurartikelen? Dan heb je ongetwijfeld al gemerkt dat de vraag naar home office en kantoorinrichting enorm in de lift zit. Hoog tijd dus om je collectie uit te breiden met alle essentials voor een productieve (thuis)werkdag.
Kies een vaste ruimte

In het ideale scenario heb je een aparte bureauruimte waar je ongestoord kan werken. Dat is helaas niet altijd het geval en dan ben je genoodzaakt om creatief te zijn. Is er een zolder, logeerkamer, wasruimte… die je tijdelijk kan omvormen? Is er geen aparte ruimte, dan kan je desnoods ook aan de keuken-of eettafel werken. Berg dan wanneer de werkdag erop zit wel je laptop en andere werkspullen op zodat je niet de hele avond met je werk geconfronteerd wordt.

Last but not least, kies een ruimte die zich niet te ver van de koffiemachine bevindt - tenzij je die extra stappen natuurlijk niet erg vindt ;)

Ook compacte bureaus die perfect deel uitmaken van je interieur zijn een optie: een bureaublad dat aan de muur wordt vastgemaakt en waar je wandplanken boven hangt, kan een mooie eyecatcher zijn. Wil je toch meer privacy om te werken? Zet er een kamerscherm voor of scheid je werkruimte af met een kast. Dan heb je toch iets meer het gevoel dat je alleen zit.

Investeer in de juiste thuiswerkfaciliteiten

Ergonomisch meubilair is een absolute must om nek- en rugklachten te vermijden. Heb je minder plaats, dan kan een gewone tafel evengoed dienst doen als bureau. Hang er planken boven en/of zet er een ladeblok onder en je hebt meteen extra opbergruimte.

Toch liever een professionele bureau, dan is een (elektrische) zit-sta bureau tegenwoordig enorm populair. De hoogte is verstelbaar zodat je er zowel zittend als staand gebruik van kan maken. Vraag raad bij collega’s en kijk wat voor jou het best werkt. Qua materialen? Een metalen bureau heeft een moderne en industriële uitstraling terwijl een zwaardere houten bureau veel landelijker of zelfs vintage oogt.

"Tip: een laptopstandaard zorgt er automatisch voor dat je in de juiste zithouding werkt. Geen overbodige luxe dus! "

Ook een ergonomische stoel is essentieel wanneer je er dagelijks minstens twee uur moet op zitten. We denken meteen aan de klassieke hoge bureaustoel - die heel kwaliteitsvol is, maar ook vrij groot en niet altijd even goed in ons interieur past.

Er is gelukkig een groot aanbod aan compactere stoelen, al dan niet draaiend, die even goed zitten. Zeker als je er een schapenvel of zacht kussen in legt. Zelfs een comfortabele fauteuil kan prima werken, maar dan wissel je het best af.

Een ordelijke werkplek? Easy peasy!

Van een rommelig bureau wordt niemand blij en het helpt al helemaal niet om efficiënt te werken. Je home office moet bovenal functioneel zijn.

Voorzie voldoende opbergruimte zodat je meer rust in je hoofd hebt en je op je werk kan focussen. We hadden het al over wandplanken aan de muur en ladeblokken, maar als je er de ruimte voor hebt, zal je ongetwijfeld merken dat je een extra kast of rek altijd kan gebruiken.

Heb je veel losse papieren en documenten die je ergens kwijt moet kunnen?

Hang een rooster en/of prikbord op. Handig én trendy! Zeker bij documenten (zoals een cijfertabel of tijdslijn) waar je regelmatig naar moet kijken, kan dit een grote meerwaarde betekenen.

Zet bakjes, mandjes of bokalen op je bureau om ‘verdwaalde spullen’ te vermijden en je kleinere spullen te organiseren. Je kan dergelijke bakjes trouwens ook gebruiken om het overzicht te bewaren in je lades. Hoe sneller je iets terugvindt, hoe hoger je productiviteit!

Denk aan de verlichting

Verlichting is niet alleen een leuk extraatje om je werkplek op te fleuren, maar is echt onmisbaar: het stimuleert je humeur en bioritme en voorkomt oververmoeidheid. Het beste licht voor je thuiskantoor is een combinatie van natuurlijk daglicht en kunstmatig licht. Daarom is het ideaal om je bureau dichtbij het raam te plaatsen.

 

"Tip: Kies voor energiezuinige verlichting zoals ledlampen. "

Bij kunstmatige verlichting speelt de kleur een belangrijke rol. De lichtkleur wordt bepaald door de kleurtemperatuur.

Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe kouder de lichtkleur. Voor je werkomgeving thuis kies je het best voor lampen met een neutrale of koude kleurtemperatuur.

Koel wit licht bevordert namelijk de alertheid en concentratie.

Maak je werkruimte, los van de essentiële verlichting, nog gezelliger door sfeerlampen toe te voegen: een lichtsnoer, zoutlamp, kaarsen… Kies waar je zelf vrolijk van wordt.

Dat tikkeltje extra?

Je brengt veel tijd door in je home office, dus je kan er maar beter iets leuks van maken, toch? Creëer een thuiskantoor waar jij helemaal op je gemak bent en waar je op je best kan presteren. Verwerk een aantal persoonlijke elementen in je interieur zodat je werkplek helemaal als jouw eigen ruimte voelt.

Plaats kaders met foto’s, een beeld, schilderij, een vaas met bloemen, planten, de mand van je huisdier zodat die je ook kan komen vergezellen, spreid een leuk tapijt uit…

Bovendien hoef je niet de hele dag aan je bureau te zitten. Misschien heb je een brainstorm of call die je perfect vanuit de zetel zou kunnen doen? Zet om die reden een comfortabele fauteuil in je werkplek zodat je ook eens je zithouding kan veranderen en de ruimte vanuit een andere hoek kan bekijken. Van een productiviteitsboost gesproken!

Ook geurstokjes- of kaarsen zijn een leuke nice to have. Ze zien er als accessoire heel mooi uit, maar zorgen bovendien voor een fris geurtje. Geloof het of niet, maar een kamer waar het lekker ruikt, ziet er automatisch veel netter uit.